V okviru Erasmus+ smo v tednu od 9. do 13. oktobra 2023 gostili učitelje iz kraja Kuršumlija v Srbiji. Učitelji so našo šolo obiskali s ciljem, da bi spoznali delo in način poučevanja na naši šoli s poudarkom na EKO vsebinah. In prav te vsebine so bile zbrane v enem tednu, v tednu Erasmus+ dnevov, ki ga obeležujemo širom Evrope.

Ker smo v istem tednu gostili še učitelje in učence iz Češke, smo v ponedeljek pripravili kratki kulturni program, kjer smo se s pesmijo in plesom predstavili našim gostom. Po sprejemu je sledil ogled šole v spremstvu naših učencev, nato pa raziskovanje Murske Sobote, ki so ga pripravili učenci Turistične vzgoje pod vodstvom učiteljice Jasne Žižek. Kot se za konec spodobi, smo jih pogostili z bogračem in prekmursko gibanico.

V torek so naši gostje iz Srbije preživeli dopoldan z učenci 5. razreda. Ogledali so si CEROP (Center za ravnanje z odpadki Puconci) in ustvarjali na temo ločevanja in zbiranja odpadkov v šoli pod mentorstvom Suzane Tivadar. Po pouku pa so bili prisotni pri interesni dejavnosti Naravoslovni krožek, ki ga vodi Tatjana Fras. Popoldan so preživeli v štajerski prestolnici, Mariboru, kjer so spoznali kulturne znamenitosti kraja.

Sreda dopoldan je bila rezervirana za spremljanje pouka, vrata so jim odprli učitelji po celotni vertikali, obiskali pa so tudi E-transformer, ki je bil ta dan na naši šoli. Prisostvovali so predstavitvi ponovne uporabe električnih aparatov in bili presenečeni nad našim ravnanjem s takšnimi odpadki. Popoldan so si skupaj s češkimi gosti ogledali Expano ter se virtualno podali po Prekmurju.

V četrtek so obiskali doživljajski park Vulkanija, kjer so doživeli izbruh vulkana in se podali v globino goričkega vulkana, skozi zgodovino Zemlje in po geoloških značilnostih. V Šalovcih pa so obiskali ekološko kmetijo Korenika, primer dobre prakse na področju socialnega podjetništva, zaposlovanja invalidov in oseb iz drugih ranljivih družbenih skupin ter zaščitnega zaposlovanja.

V petek so se skupaj z učenci in učitelji 2. razreda podali po geografski učni poti v Selu, kjer so spoznali naravnogeografsko in kulturno dediščino Goričkega.

Polni pozitivnih vtisov in toplega sprejema učencev ter delavcev šole so se vrnili nazaj v svojo domovino v želji, da se ponovno srečamo in mogoče obiščemo njihovo deželo.

Monika Krančič

Dostopnost