Malo večja skupinica se nas je odpravila na zadnje srečanje projekta Erasmus+ Open Your Doors to Digital Age, tokrat v majhno italijansko mestece Sala Consilina.

V ponedeljek smo se z avtobusom se odpeljali do šole, kje so nas učenci in učitelji nestrpno pričakovali pred šolo. Pripravili so nam bogat glasbeno športni program. Pozneje smo se vsi udeleženci predstavili ter nadaljevali z učenjem osnovnih italijanskih izrazov. Med prostim časom smo se družili z ostalimi učenci, igrali odbojko itd. Sledila je glavna aktivnost prvega dne: učenci smo predstavili svoje Arduino projekte; mi smo imeli 3. Vsi naši projekti so vključevali različno rabo Bluetooth povezave: z enim projektom smo preko RFID preverjali ali je oseba prijavljena na kosilo; drugi projekt je zaznaval gibanje in obveščal o vsiljivcu preko zvočnega alarma in pošiljanja obvestila na telefon; tretji projekt pa je omogočal pošiljanje sporočil s telefona na LCD zaslon. Zvečer smo šli na večerjo v tradicionalno restavracijo, kjer so poskusili same domače izdelke.

Torek smo preživeli v bližnjem kraju Pertosa. Ogledali smo si dva muzeja: v prvem muzeju je bila predstavljena preteklost Pertosa jame, v drugem muzeju pa narava, podrobneje prst. Po ogledu muzejev smo se odpravili v restavracijo, kjer smo se najprej poiskusili v izdelovanju flancatov, katere smo po obilnem kosilu tudi poskusili. Sledil je ogled jame Pertosa, v kateri teče reka, po kateri smo se tudi peljali s čolnom. Večer smo zaključili z večerjo, kjer smo med drugim pojedli metrske pice!

Sredo smo polovico dneva ponovno preživeli v učilnici in se urili v programiranju robotekov Lego Mindstorms, katere so predstavili mlajši italijanski učenci. Po kosilu smo se odpravili v Padulo in si ogledali kartuzijanski samostan in zgradbo, sredi katere dejansko izvira majhen potok – v tej zgradbi so nekoč tudi krstili ljudi.

Četrtek je bil zelo naporen, predvsem zaradi vročine in dolge vožnje z avtobusom. Najprej smo obiskali Neapelj. Ogledali smo si nekaj znamenitosti in doživeli utrip ulic Neaplja, polnih vrveža vsepovsod. Iz Neaplja smo se odmaknili v zgodovinske Pompeje, kjer smo ob zelo zanimivem vodenju spoznali življenje in usodo tamkajšnjih prebivalcev zaradi vulkana Vezuv.

V petek dopoldne smo se odpravili do sosednje srednje šole. Tam so nam razkazali različne arduino projekte, ki so jih ustvarili. Po kosilu smo imeli prost čas, ki smo ga preživeli z igranjem odbojke. Sledila je kratka zaključna prireditev in torta. Župan mesta je imel govor in podelili so nam priznanja za sodelovanje pri projektu. Nato smo se odpeljali do vasi Teggiano, ki stoji na vrhu majhnega hriba na nasprotni strani kotline, kjer so nam razkazali številne cerkve. Odpeljali smo se nazaj v hotel in malo za tem na zaključno večerjo, ki je trajala vse do enih ponoči.

Slovo je bilo težko, saj smo se zelo navezali, ampak zahvaljujoč tehnologiji lahko še dalje ostanemo v stiku s prijatelji.

Dostopnost